Home :: Yonitherapie :: Wat is YoniTherapie?

Wat is YoniTherapie?

Er wordt vaak gevraagd wat nu zo bijzonder is aan yonitherapie. Wat maakt het nu zo speciaal. Iemand vroeg mij eens wat voor ‘nieuwe’ dingen ik wel niet met haar yoni zou doen. En eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, zijn er niet zoveel nieuwe dingen. Wat je met je yoni kan doen, als we geslachtsgemeenschap (wat een woord…. ) even uitsluiten, is redelijk beperkt….. en toch ook weer niet, helemààl niet.

Wat het bijzonder maakt is het hele gebeuren. Een aantal van mijn klanten zijn vrouwen met een druk leven. Vrouwen vervullen veel taken. Mannen hebben daar meestal nauwelijks weet van. De vrouw heeft vaak een beroep en werkt hard, thuisgekomen moet ze het huis in orde houden, boodschappen doen, eten koken, zorgen dat de was gedaan en gestreken is, ze moet, als ze moeder is, de kinderen verzorgen, opvoeden, helpen met huiswerk enz. Een daarboven wil ze natuurlijk ook nog een goede partner zijn. Je zou van minder in de stress en vermoeidheid raken. En als ze oma wordt zorgt ze vaak nog voor de kinderopvang. En nog andere zaken die ik als man waarschijnlijk niet zie. Wie had het hier over het zwakke geslacht?

Diezelfde vrouw is ook de minnares van haar man. Haar seksualiteit staat dagelijks onder druk door alles wat ze moet doen en de stress en vermoeidheid die dat geeft. Ze zou iedere dag aandacht voor zichzelf moeten hebben, maar ze holt van hier naar daar. Is het moeilijk dat een seksuele relatie na de eerste spannende en onstuimige jaren wat ’slijt’, een beetje (veel) ondergesneeuwd raakt. Niet omdat ze niet wil, maar een mens kan nu eenmaal niet alles. Vaak wordt seks één van de ‘huishoudelijke taken’ die er ook bij horen. Niet bepaald een gunstig uitgangspunt voor een vrouw om zich lekker in haar vel te voelen.

Een massage, en speciaal een yonimassage, brengt een moment van absolute rust en bezinning. De vrouw wordt plots het absolute middelpunt, ze krijgt álle aandacht, onverdeeld en volledig. Het gaat alléén om haar, om haar lichaam, haar geest, haar vrouw zijn. Enkele uren lang kan ze alles vergeten en zich op zichzelf concentreren. Terug gevoelens toelaten die naar de achtergrond gedreven zijn, nieuwe gevoelens toelaten. Ze hoeft niks te doen (ok, een paar keer omdraaien op de massagetafel….) en ze is volledig in controle. Alleen maar ontvangen en niets hoeven te geven. Geen verwachtingen hoeven inlossen, niets.

Als het een massage met een therapeutisch doel is zal ze zonder enige terughoudendheid kunnen praten over alles wat haar bezig houdt, emoties laaien in die situatie vaak hoog op en varieren van kwaadheid tot diepe blijdschap. Tranen. Praten over wat je voelt en denkt, wat je verlangens en angsten zijn, wat je diep in je bezig houdt kan bevrijdend werken. En je bent nog naakt ook en voelt dat je veilig bent, dat je met respect en liefde behandeld wordt, dat handen een helende taak hebben en niks negatiefs. En dat terwijl je in je leven vaak geleerd hebt dat het juist andersom is. De massage van de yoni is een (grote) stap verder: je daar aan laten raken door een ‘vreemde’ en je toch veilig en geborgen voelen is al en ervaring op zich, voelen dat “het” nog voor iets anders dient, dat het de poort en de sleutel tot je diepste emoties is, is voor veel vrouwen een geheel nieuwe en ongelofelijk intense ervaring. Je voelt je terug mooi, volledig, aantrekkelijk, geliefd, warm…..

Je voelt hele nieuwe dingen, je wordt op een andere manier en op andere plaatsjes aangeraakt…. Maar bovenal geldt voor bijna iedereen die voor deze massage kiest dat het héérlijk is om het middelpunt te zijn, naakt, kwetsbaar te zijn en te voelen dat je niet gekwetst wordt maar verzorgd, vertroeteld. Je gaat je anders voelen, je voelt je terug jong, mooi, aantrekkelijk, verleidelijk, sexy. Je ervaart het alleen maar moeten ontvangen als nieuw, bevrijdend. Naakt zijn is heerlijk, weten dat iemand voor je zorgt, je mooi vindt, zoekt naar wat je prettig, lekker of fantastisch vindt….. Wat wil je nog meer? En de inwendige yonimassage is (na soms de eerste indruk dat je bij de dokter bent) heerlijk zacht, nieuw en respectvol.

Yoni-therapie/massage is beslist niet voor iedereen. Begin er niet aan als je niet begrijpt wat het exact is. Als dat moeilijk gaat komen we er samen wel uit.
Maar je moet niet echt bang zijn om naakt te zijn en samen met je masseur, als je dat wilt natuurlijk, op zoek te gaan naar je eigen seksualiteit, je problemen, angsten of wat dan ook. Yonitherapie is erg ‘lichamelijk’ en nogmaals: je moet er klaar voor zijn.

Vóór het begin van de massage, soms al weken ervoor, maken jij en ik kennis met elkaar. Ben je al eerder voor een ‘gewone’ massage bij mij geweest, dan weet je al hoe het er bij mij toegaat. Je krijgt een duidelijke uitleg van hetgeen gaat gebeuren, ik wil weten wat de reden is dat je voor een yoni-massage hebt gekozen, wat je wensen, verlangens, fantasieën en/of angsten zijn en we maken afspraken waar je grenzen liggen.Veiligheid en vertrouwen zijn speciaal bij een yonimassage enorm belangrijk en alles gebeurt langzaam, rustig, op jouw tempo en op elk moment is een eenvoudig “stop” voldoende als je op welk moment dan ook iets als niet prettig ervaart.

Indien nodig plannen we een aantal sessies waarin je, beginnende met ‘normale’ lichaamsmassages, jezelf vertrouwd maakt met mij en mijn wijze van werken en communiceren. Door samen veel te praten krijgen we beide een goed idee waar je precies naar op zoek bent. Als het moeilijk gaat om te praten over jezelf, je gevoelens, verlangens, angsten enz. gaan we zien of we er samen uitkomen. In dit stadium is het vooral van belang dat je jezelf veilig, beschermd en goed voelt. Je eigen intuïtie wijst je meestal perfect de weg.Uit deze gesprekken hebben we beiden vaak al een beeld van hetgeen ‘onder de oppervlakte’ aanwezig is; allerlei emoties borrelen op. Dat is ook de bedoeling: emoties losmaken die al (te) lang bij je binnen zitten.

Daar waar nodig plannen we een extra sessie waarin we, rekening houdende met jouw wensen en verwachtingen, een stapje verder gaan en voorzichtig op zoek gaan naar jezelf en je reacties op de massages en de gesprekken. Dit is meestal het punt waarin je voor jezelf zeker weet dat je voor de yonitherapie kiest en kunnen we de behandeling aanvangen.

Voordat een massage begint spreken we indien nodig een paar ‘signalen’ af waardoor je tijdens de behandeling steeds kan duidelijk maken of er gestopt moet worden, dat je grens op dat moment bereikt is of dat je juist wilt duidelijk maken dat er niet gestopt moet worden. Van belang is dat je weet dat je voortdurend de controle hebt over hetgeen met je aan het gebeuren is.

Iedere yoni-massage begint met een heel zachte inleidende massage. In het begin houdt je je beha en slipje aan, je ligt zo onder een zachte doek. Tijdens een zachte massage gaan je slipje en beha uit en je ligt dan nog steeds onder de doek, die daarna langzaam verdwijnt. Dit alles bouwt ook de noodzakelijke prettige en vertrouwde atmosfeer, veiligheid en intimiteit op.

Gedurende de gehele sessie ben je naakt. Je wordt gemasseerd met oliën van hoge kwaliteit, gecombineerd met etherische oliën (aromatherapie). De massage is speciaal gericht op een volledige rust en ontspanning. Deze inleidende massage duurt ongeveer een uur en gaat langzaam en geleidelijk over in de yoni-massage. De massage is dus zeker niet doorlopend gefocust op je yoni. Op deze wijze ontwaakt je seksuele energie geleidelijk in je hele lichaam en wordt je lichaam meer en meer gevoelig en bereik je een staat van opwinding die zeer lang zal aanhouden.